Världs orientering mästerskap

Orientering är en av de sporter som ursprungligen kommer från en kunskap som användes för att överleva eller åtminstonne användas i verkligheten. Här har skogsmän och kvinnor tampats om medaljerna, de som känner skogen som sin egen ficka och kan läsa riktningar och väderstreck med hjälp av djur och natur. Denna kunskap har givetvis moderniserats och idag är det avancerade kartor och kompasser som står till löparnas förfogande. Men den tekniska utrustningen har även gett idrottsutövarna möjlighet att spränga gränser i både fart och framkomlighet. Trots denna utveckling är orientering än idag en sport som är gigantisk på motionsfronten och tillägnas alla de fantastiska klubbar och eldsjälar som lär unga som gamla att ta sig ut i skogen och hitta runt och hem.

VM arrangemang

Orienterings VM har arrangerats mer eller mindre regelbundet sedan 1966. Från början stod mästerskapet vartannat år men har sedan 2003 arrangerats varje år. Deltagarna blir allt fler, disciplinerna blir flera och deltagarna duktigare och snabbare. Första orienterings VM:et arrangerades i Finland, för att klart domineras av Finland, Sverige och Norge i resultatlistorna. Snart kommer dock både Schweiz, Ungern och dåvarande Tjeckoslovakien in på hedrande pallplatser. Idag är det jämnare i prislistorna, men fortfarande är det många nationer som inte når ända fram. Efter arrangemanget -78 blev det ett byte av intervall och nästa mästerskap blev redan 1979 och därefter hölls mästerskapen vartannat år, fast ojämna år. Från 2003 beslutades att arrangemanget skulle bli årligt vilket det fortfarande är.

Historiska deltävlingar och discipliner

De första tävlingarna bestod av individuell start för både damer och herrar i distanser mellan 7,5  och 14 km för att följas av en lagtävling bestående av 3-4 lagdeltagare. 1991 kom en ny distans in i bilden, fortfarande individuell start men en kortdistans och därefter den klassiska lite längre distansen. Här blev det samtigt en större spridning i resultatlistorna vilket kan ha varit en av anledningarna till att arrangemanget utökades.

Moderna discipliner

I dagens tävlingsarrangemang är disciplinerna fler och de korta sprinterna har kommit för att stanna, de ger en mer varierad tävlingsbild och fler alternativ och möjligheter för olika typer av tävlande. Som alltid finns stafetten med och är en av de mest ärofyllda lagtävlingarna som finns, det är en ära att bli uttagen i laget och tillsammans med de andra ta sitt lag till en medalj av förhoppningsvis ädel valör. De grundläggande disciplinerna har fått sällskap av en sprintstafett och flera olika distanser för individuell start. 

Kommande VM i orientering

VM tävlingarna fortsätter att utvecklas och arrangörsförbundet har beslutat att dela upp VM tävlingarna i två helt skilda discipliner. En skogsorientering som arrangeras i Norge 2019 och en sprintorientering som får sin debut i Danmark 2020. Om detta är ett bra och utvecklande drag är svårt att sia om idag