Nödvändig utrustning

Utrustningen för själva löpningen i sig är som sig brukar, bra skor. Ju mer man springer i obanad skogsterräng desto mer specialanpassade skor känns bra att använda. Kläderna bör vara av funktionsmaterial med hög förmåga att andas och att torka snabbt för att inte kyla ner kroppen. Specifika orienteringskläder har även en skyddande uppgift, långa byxben och långärmat på överkroppen, med ett material som är lätt, andas och samtidigt rivstarkt. Det är i skogen man tar sig fram och att ha ett extra skydd mot rivsår från buskar och grenar och inte minst att göra det svårt för insekter som myggor och fästingar att ta plats på din kropp.

Sportspecifik utrustning

Många av de fantastiska orienteringsklubbarna anordnar kurser och läger även för nybörjare, där du får en möjlighet att prova aktiviteten och använda rätt utrustning för din nivå. Du får lära dig att läsa en karta och man inser snabbt hur bra det är med både skydd och hållare för kartan – det är ju med hjälp av den som du skall hitta kontroller och hitta till mål.Karthållare finns i olika varianter och är oftast gjort i genomskinlig tålig plats och kan fästas på armen eller tom i ett fast ställ runt midjan. Det är inte alltid kartan i sig som hamnar i karthållaren utan oftast den beskrivning av kontroller som medföljer. De flesta har kartan i ena handen och har satt en skyddande plastficka runt omkring. För att få händerna helt fria från karta krävs en karthållar som framför allt används för skidorientering eller mountainbike orientering då man behöver båda händerna för att hålla stavarna och hålla i styret.

Kompassen

Nödvändig utrustningDen självklaraste utrustningen efter karta är kompassen. Dock har man ofta i ett nybörjarläge endast kartorientering för att lära sig se symboler och följa natur och karta i ett. Kompassen är ett fantastiskt verktyg och den är helt oberoende av uppkopplingar och tillgänglighet kan ge dig de direkta riktningarna på norr respektive söder. Kompassen blir även en livsnödvändig säkerhetsanordning. För de vana orienterarna gäller det att välja modell. De flesta har tumkompass där handens tumme har ett uttag i hållaren för att man med det klassiska tumgreppet kan hålla kartan på den punkt man senast kontrollerade att man var.Vissa kompasser sätter man direkt på handleden och den visar tydligt och förstärker din egen hands riktning när du på ett enkelt sätt skall ta fram. 

Säkerhet

Utöver rätt anpassad klädutrustning som skyddar dig så bör man ha med sig en visselpipa för att väcka uppmärksamhet om något händer, det tar mycket energi att skrika. Snabbförband, första hjälpen förband och något att äta är bra säkerhetsåtgärder. Välj ut produkter som stoppar blodflöde och som renar sår. som nybörjare bör man inte orientera helt ensam på okänd mark utan bli en del i den fina gemenskapen och den otroliga kunskap som orienteringsklubbarna och dess medlemmar besitter. Allt för att verkligen kunna njuta av aktiviteten i skog och mark.