Några av Sveriges bästa vandringsleder

Allmänt om vandringsleder

Sveriges turistförening (STF) startade redan 1885 att guida nyfikna personer som ville upptäcka smala stigar långt in i skogen och även att vandra på fjäll. I skrivande stund finns omkring 300 olika vandringsleder i Sverige, antingen om du vill vandra på fjälltoppar, längsmed kala kuststigar, dimmiga skogsstigar eller kanske bara vill gå i staden.

Här tar vi upp några av Sveriges mest populäraste vandringsleder och hoppas att du blir intresserad av att vandra längs någon av dem.

Några av Sveriges bästa vandringsleder

Funäsdalen

Här i västra Härjedalen finns vandringsleder, med mer än 60 toppar och sträckor på över 1 000 meter. Att vandra här passar dig som vill ha lugn och ro, för här finns inga stimmiga afterski att gå till, inga butiker som säljer lyxiga prylar, och inget nattliv. Istället får du njuta av de vackra Funäsfjällen och dess vandringsleder. Förutom vandringsleder finns 423 kilometer cykelleder, mer än 200 vackra fjällsjöar, och över 30 mil vatten, som du kan fiska i på samma fiskepass. Du som vill ta dig över hela Funäsfjällen är basen du ska bege dig till Funäsdalen. Området här är mer diskret än förträffliga Åre och Sälen, där det är mest familjer som åker till. Här är det otroligt vacker och det är familjevänligt. En gondolbana, som går från Funäsdalen finns, och den körs varje dag under hela sommaren. Du behöver bara gå en kvart från gondolen sedan befinner du dig mitt på fjället med vacker utsikt över Sylarna och Helags, som är riktig vildmark, var inte orolig för det finns bekväma anordningar i närheten. Denna led passar både för barn och vuxna, och det finns turer som passar alla.

Kebnekaise

I Kiruna kommun finns en 24 kilometer lång vandringsled som går från Kebnekaise fjällstation till dess sydtopp och tillbaka igen. Detta är Sveriges högsta berg, och när du vandrar här får en otrolig upplevelse. Fjällstationen var klar 1907 och den ligger i ett väglöst land, 19 kilometer från närmaste samhället, Nikkaluokta. Vill du bestiga Kebnekajse finns det flera leder att välja mellan och för att bestiga sydtoppen tar det mellan tio och tolv timmar. Till Kebnekajse är det de tävlingsinriktade personerna som åker, men du behöver inte vara erfaren vandrare däremot är det viktigt att du är ordentligt påläst.

Kungsleden

Denna led ligger mellan Hemavan och Abisko, är drygt 40 mil lång och uppdelad i olika etapper. Kungsleden är faktiskt utsedd till en av världens bästa och vackraste leder, och den ger dig otroliga naturupplevelser. Här kan både du som är nybörjare och även du som är van vandra, finns inga direkta svåra passager, broar finns över bäckar och forsar så du inte behöver vada över dem.